Psikolojik Danışma ve Rehberlik
Gelişimsel, Önleyici, Destekleyici ve Süreç Odaklı Rehberlik
Bireysel Müdahale Programı
Veli-öğrenci ve öğretmen görüşmeleri ve öğrenci ihtiyaçlarına yönelik bireysel çalışmalardır.
Grup Çalışmaları
Workshop; Öğrencilerimizin yaş grupları ihtiyaçlarına göre seçilen konular baz alınarak, etkinlikler, oyunlar, beyin fırtınaları, poster çalışmaları, videolar ile ilgili konuyu pekiştirmeyi ve içselleştirmeyi sağlayan çalışmalardır.
Sosyal Beceri Atölyeleri;
Öğrencilerimizin kendisini ve çevresini tanıma, duygularını fark edip ifade edebilme, çatışma çözme ve etkili iletişim kurma, zor durumlarla etkili ve güvenli şekilde başa çıkabilme becerilerini desteklemek amacıyla sınırlı sayıda (sadece ihtiyacı olan) öğrencilerle yapılan, haftada 1 ders saati ve toplamda 6-10 hafta süren çalışmalardır.
Davranış Geliştirme Programı;
Davranış Geliştirme Politikası ve Davranış Geliştirme Çarkı; Öğrencilerimizde gözlemlenen uygun olmayan davranışlar ile ilgili olarak; öğrencinin kendi farkındalığını geliştirmeyi ve uygun olmayan davranış sıklığını azaltmayı; uygun olmayan davranışları istendik davranışa dönüştürmeleri için kendilerine rehberlik etmeyi amaçlar. Okulda ve sınıfta öğrenme ortamının güvenliğini koruyarak, daha nitelikli bir eğitim yapılmasını sağlar.
Bireysel Takip Çalışmaları;
İhtiyaç Takip Haritası; Yapılan gözlemler, öğretmen/veli görüşmeleri ve aile tanıma formları incelenerek edinilen bilgiler doğrultusunda doldurulmaktadır. Amacı; öğrencilerimizin genel profilini görmek, ihtiyaç anında öğrenci/aile bilgilerine hızlı ve kolay ulaşım sağlamak, öğretmenleri değiştiğinde diğer eğitimciye öğrenci hakkında önemli ve gerekli bilgilerin kolayca aktarımını sağlayabilmektir.
Aile Destek Programı
Her yaş grubunun gelişim dönemlerine uygun olarak çeşitli konularda bilgilendirici makalelerin yer aldığı e- bültenlerdir.
Yaş grubu ihtiyaçları ve destek alanlarına yönelik bilgilendirici uzman seminerleridir. Eğitim öğretim yılı içerisinde Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümü’ne yansıyan konulara ve veli ihtiyaçlarına göre seçilen çeşitli konularda, alanında uzman kişiler tarafından velilere yönelik seminerler düzenlenmektedir.
Envanter ve Ölçekler
Öğrenciyi Gelişimsel, Davranışsal ve Bilişsel Becerilere Yönelik tanımak amacıyla yapılan değerlendirmelerdir.
Ölçme ve Değerlendirme
Okulumuzda uygulanan ölçme ve değerlendirme çalışmalarının genel amacı öğrenci başarısı hakkında en iyi belirlemelerin yapılması için farklı durum belirleme yöntemlerinin etkileşimli olarak kullanılmasıdır. Bu amaç doğrultusunda öğrencilerimizin bireysel farklılıklarını göz önünde bulundurarak eleştirel ve yaratıcı düşünme, problem çözme gibi üst düzey düşünme becerilerini geliştirme çalışmaları yapılır ve sistematik olarak akademik gelişimleri izlenir. Performans görevleri, proje çalışmaları, öğrenci ürün dosyaları, gözlem formları, öz ve akran değerlendirme gibi durum belirleme yöntemleri ile öğretimin her kademesinde öğrencilerimizin sadece öğrenme ürünleri değil aynı zamanda öğrenme süreçlerinin de ölçülüp değerlendirmesi sağlanır.
Geçerli ve güvenilir ölçme araçları ile öğrencilerimizin ünite sonlarında öğretim programında yer alan temel bilgi ve becerilere ilişkin öğrenme eksikliklerini belirlemek amacıyla İzleme Sınavları, birkaç ünitenin veya konunun bitiminde öğrenme düzeyini belirlemek amacıyla 3. sınıftan itibaren 3 haftalık periyotla KOD(Konu Olgunluk Değerlendirme) testi uygulanır. 2. Sınıftan itibaren dönemde 3 kez yapılan Türkiye geneli izleme sınavlarımızla kazanım düzeyinde değerlendirilmesi sağlanarak akademik düzeyleri ve gelişimleri izlenir. Her sınav uygulaması sonrasında öğrencilerimizin öğrenme eksiklikleri öğrenci düzeyinde belirlenir. Yapılan kazanım analizleri sonucu ihtiyaca göre bireye, gruba veya tüm sınıfa uygulanacak etütler, ders tekrarları ve kazanım kâğıtları ile öğrenme eksiklikleri tamamlanarak tam öğrenmenin gerçekleşmesi sağlanır.