Eğitim Programımız

İlkokul
Anasayfa >Okullarımız >İlkokul >Eğitim Programımız

Hayat Bilgisi Eğitimi


Değerler eğitimi ile disiplinlerarası iş birliği çerçevesinde işlediğimiz hayat bilgisiİlkokulumuzda öğrencilerimiz okuma-yazma, okuduğunu anlama, Türkçe’yi doğru kullanma, temel matematiksel işlemler, önemli toplumsal ve doğal olaylar hakkında temel bilgiler edinirler. 4 yıllık eğitim - öğretim sürecinde uzman psikologlar ve rehber öğretmenler tarafından oluşturulmuş teknoloji destekli sınıflarda her bir öğrencinin ilgi ve yeteneği ile keşfedilir. Öğrencilerin temel eğitim derslerinin yanında görsel sanatlar, spor aktiviteleri ve müzik eğitimini de hedef alan sosyal etkinliklerden faydalanması sağlanır. 

Ayrıca dünya vatandaşı olma vizyonundan hareketle yabancı dil eğitimi verilmektedir. İngilizce dersleriyle öğrencilerimize konuştuğu dilin dışında bir dili kullanarak iletişim kurma becerisini kazandırmak ve İngilizce'yi sevdirmek amaçlanmakta, öğrencilerimizin İngilizce dilini özgüvenle kullanıp, çağdaş dünyaya sağlıklı uyum sağlayarak yetişmelerine yönelik araştırmalar yapılarak, programlar geliştirilmektedir.


Eğitim – Öğretim Modeli


Eğitim


Bireye özgü eğitim

Hedefe doğru farklı yöntemler, öğrenci gereksinimleri ve bireysel ihtiyaca yönelik eğitim basamaklarını kapsamaktadır. Her öğrencinin öğrenme stili parmak izi kadar özeldir. Sunmuş olduğumuz etkinlikler ve çalışmaları çok yönlü olarak vermemiz, tüm farklı öğrenme stilleri olan öğrencilere ulaşması adına oldukça önemlidir. Bir kazanımı birden fazla ve farklı şekilde sunmamız bilginin tüm öğrencilere ulaşmasında ve kalıcı olmasında en önemli adımdır. Öğretimde öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarını bilerek programımıza şekil vermekteyiz. Bu bilinçle programımıza şekil vermemiz bizi hedefe götüren en kısa yoldur.  Öğrencilerimizi bireysel olarak değerlendirmemiz bireysel ihtiyaç ve istekleri belirlemek adına oldukça önemlidir. 


İlgi, takip, destek

Tüm öğrencilerimizi tek tek ele aldığımız öğrencinin bireysel ihtiyacına göre öğretmen-psikolojik danışman ve velinin bulunduğu takip toplantı programı düzenlenir. Böylelikle her öğrencimiz için çizilecek yollar belirlenerek takibi yapılır. Takip sonrası öğrencinin gelişimi öğretmen-psikolojik danışman ve veli tarafından değerlendirmesi yapılarak öğrenciye kazandırdıkları değerlendirilir.


Öğretim

Etkinlik tabanlı eğitim

Tüm branşlarda her öğrencinin yapılan çalışmaları anlayabilmesi için etkinlikli ders anlatımları yapılır. Günün sonunda kinestetik-işitsel-görsel olan tüm öğrencilerin kazanımları donanarak okuldan ayrılmaları sağlanır.


Ölçme değerlendirme

2. Sınıftan itibaren dönemde 3 kez yapılan Türkiye geneli izleme sınavlarımızla ve 3. sınıftan itibaren 3 haftalık periyotlarla yapılan KOD(Konu olgunluk değerlendirme) testleriyle kazanım düzeyinde öğrencilerimizin öğrenme eksiklikleri belirlenir.  Yapılan kazanım analizleri ile  bireysel düzeyde belirlenen öğrenme eksiklikleri tamamlanır ve öğrencinin tam öğrenmesi sağlanır.


Türkçe Eğitimi


Türkçe Dersi Öğretim Programı; dinleme, konuşma, okuma ve yazmadan oluşan dört beceri üzerine yapılandırılmıştır. Beceriler hem kendi içinde hem de diğer becerilerle bütünlük içerisinde ele alınmış ve ilişkilendirilmiştir. Bu ilişkilendirmenin amacı; öğrencinin dili öğrenme, etkili kullanma ve bilgiyi yapılandırma sürecini kolaylaştırmaktır.

Bu yapıya ek olarak programın öğrenme – öğretme sürecinde temel aldığı belirli prensipler ile öğretim yöntem ve teknikleri de bulunmaktadır. Programdaki amaçlar, kazanımlar bu yapı ve prensipler göz önünde bulundurularak oluşturulmuştur. Programda öğrenme – öğretme sürecinin de bu yapı ve prensiplere uygunluk göstermesi sağlanmıştır.


Dinleme Becerisi

Dinleme becerisini kazandırmaktaki amaç; öğrencilerin dildeki sesleri tanımaları, bir bütünlük içinde yer alan vurgu ve tonlamaların sağladığı anlam değişikliklerini fark etmeleri ve en önemlisi de konuşmacının ifade ettiklerini tam ve doğru olarak anlamalarını sağlamaktır.


Konuşma Becerisi

Konuşma becerisini kazandırmaktaki amaç; öğrencilere duygu, düşünce ve bilgilerini dil kurallarına uygun, doğru ve etkili biçimde sözlü olarak anlatma becerisi kazandırmaktır.


Okuma Becerisi

Okuma becerisini kazandırmaktaki amaç; okuma kültürü oluşturarak bilgi çağının gerektirdiği donanıma sahip bireyler yetiştirmektir.


Yazma Becerisi

Yazma becerisi kazandırmaktaki amaç; bireylerin bilgiyi transfer etmelerini, kendi düşünceleri ile bilgiler arasında bağlantı kurmalarını, düşüncelerini tutarlı bir akış içerisinde sunmalarını sağlamaktır. Yazma öğretiminin amacı; öğrencilere duygu, düşünce ve bilgilerini dil kurallarına uygun, doğru ve etkili biçimde yazılı olarak anlatma becerisi kazandırmaktır. Yazma öğretiminde iki önemli basamaktan söz etmek mümkündür. Birincisi, öğrenciyi yeterli birikim ve deneyim konusunda olgunlaştıracak hazırlık dönemi; ikincisi ise yaratıcı yazma dönemidir. Yaratıcı yazma dönemi aynı zamanda öğrencilerin bilişsel alanlarından planlama becerilerini geliştirmeyi hedeflediğimiz bir dönemdir.


Matematik Eğitimi

Matematik Dersi Öğretim Programı ülkemizdeki ve uluslararası düzeydeki matematik eğitimi deneyimleri ve standartları temel alınarak hazırlanmıştır. Matematik Dersi Öğretim Programı’nı tamamlayan öğrencilerin Türk Millî Eğitimi'nin genel amaçları ve temel ilkelerine uygun olarak matematiksel temel kavramları ve kavramlar arasındaki ilişkileri günlük yaşamda ve diğer disiplinlerde kullanabilmeleri; matematiksel terminolojiyi ve dili kullanarak matematiksel düşüncelerini paylaşabilmeleri; matematiğin sanat ve estetikle ilişkisini fark edebilmeleri; araştırma yapma, bilgi üretme ve bilgiyi kullanma becerilerini geliştirebilmeleri; matematiğe yönelik öz güven ve olumlu tutum geliştirebilmeleri amaçlanmaktadır.


Matematik Dersi Öğretim Programı'nda Sayılar ve İşlemler, Geometri, Ölçme, Veri olmak üzere dört öğrenme alanı bulunmaktadır. Her bir öğrenme alanı kendi içinde alt öğrenme alanlarına ayrılmaktadır.


Ayrıca matematiksel kavramların öğrencilere kazandırılmasının yanı sıra matematiği etkili öğrenmeye ve kullanmaya yönelik bazı temel becerilerin geliştirilmesi de hedeflenmektedir.


Bunlar; Problem çözme, İletişim, Akıl yürütme, İlişkilendirme becerileridir.


Problem çözme

Öğrencilerin problem çözme becerilerini geliştirmeye yönelik çalışmalarda problemi anlama, çözümü planlama, planı uygulama, çözümün doğruluğunu ve geçerliliğini kontrol etme ile çözümü genelleme ve benzer/özgün problem kurma süreçleri gözetilmektedir.

İletişim : Matematik dili; aralarında anlamlı ilişkiler bulunan, kendine özgü sembolleri ve terminolojisi olan bir dildir. Öğrencilerin matematiksel dili doğru ve etkili bir şekilde kullanabilmesi için bu dilin öğrenciler için anlamlı olması gerekir. İlkokulumuzda matematikteki iletişim yalnızca sözel ifadelerle sınırlandırılmaz. Matematikteki iletişimin sözel ifadelerle sınırlı olmaması; matematiksel bir düşüncenin sözlü, yazılı, görsel olarak ifade edilebilmesi ve resimler, grafikler, semboller kullanılarak desteklenebilmesi öğrencilerin kavramlar arasında bağlantı kurabilmesini kolaylaştırır. Öğrenciler bir temsil biçiminin birden fazla durumu gösterdiğini anladığı zaman matematiğin gücünü anlamaya başlar. Öğrencilerimizin matematik dilini etkin bir şekilde kullanarak iletişim becerisini geliştiren, bir problemi çözmenin ve temsil etmenin birden fazla yolu olduğunun bilincine varan ve bu becerilerini ortaya koyabilmesi için öğrencilere düşüncelerini öğretmenlerine, arkadaşlarına veya herhangi bir gruba etkin bir şekilde aktarabilecekleri ortamlar sağlamaktadır.


Akıl yürütme

Öğrencilerimizin akıl yürütme becerisini kazanabilmeleri için mantığa dayalı çıkarımlarda bulunmaları, kendi düşüncelerini açıklarken matematiksel modeller, kurallar ve ilişkileri kullanmaları sağlanmaktadır. Ayrıca öğrencilerin probleme ilişkin çözüm yollarını ve cevapları savunmaları, bir matematiksel durumu analiz ederken örüntü ve ilişkileri kullanmaları, matematikteki örüntü ve ilişkileri analiz etmeleri ve bunlarla ilgili tahminde bulunmaları da çeşitli stratejilerle birlikte verilmektedir.

İlişkilendirme becerileri : Öğrencilerimizin farklı matematik kavramlarını birbiriyle ilişkilendirebilmeleri ve matematiği diğer derslerle günlük yaşamda karşılaşılan konu ve durumlarla ilişkilendirebilmeleri de ders içinde yapılan etkin ve etkili çalışmalardandır. Öğrencilerin gerçek hayattan problemlerde nicelikleri belirlemeleri ve bu nicelikler arasındaki ilişkileri grafik, tablo, formül vb. araçlarla modellemeleri sağlanmaktadır. Bunun için öğrencilerin matematiksel çıkarımlarda bulunmalarını ve sonuca gitmelerini sağlayacak etkinlikler tasarlanmaktadır.

Derslerinde öğrencilerin sosyal yaşam becerilerini geliştirmeye, kendisinin ve etrafındakilerin duygularını fark etmelerine yönelik etkinlik tabanlı dersler uygulanmaktadır.

Öğrencilerin bilişsel becerilerinin yanı sıra duyuşsal becerilerini geliştirmek, derse güdülenmelerini sağlamak, kalıcı öğrenmenin tamamlanmasını destekleyebilmek için somut materyallerle ders içi süreçlerin desteklenmesini ve öğrencilerin konuya ait uygulama yaparak öğrenmelerini destekliyoruz.


Fen laboratuvarında hayat bilgisi derslerine paralel planlanan ders işleme sürecinde öğrencilerin bilgiye ulaşmakla ilgili ilgi ve meraklarını artırmak ve derse ilgi ve motivasyonlarını sağlamak amacıyla deneyler, uygulamaya yönelik ders süreçleri ve etkinlikler ders planlarının temelini oluşturmaktadır.

 

Focus on Speaking & Drama

Yabancı Dil Eğitim Programımız, konuşma pratiği üzerine kurulmuş drama bazlı bir programdır. Her öğrenilen konu konuşma pratiği ile desteklenir, drama metodu yoluyla pekiştirilir. İngilizce derslerinde sadece İngilizce konuşulması, bu modeli destekler bir başka kilometre taşıdır.


Yetenek Atölyesi

Her öğrencinin yeteneğini ortaya çıkarabileceği becerilerine yönelik çalışmalar yer alır. Sanat-spor alanlarının yanında teknoloji ve zihin gelişimi açısından zengin bir program sunulmaktadır. Bu program dahilinde stem-maker-bilişim teknolojileri, basketbol-voleybol-satranç-drama-akıl oyunları, müzik, resim gibi okulun fiziki şartlarına uygun olacak şekilde çeşitli atölye çalışmaları yapılmaktadır.